Prinselijke CV Astmarkwatsis pakt de dubbel op het Grand Gala du Pee 2023! De Veterinnen gaan er met de eerste prijs vandoor in de leutklasse.

Roland Snoeren
Stichting de Peeënstekers

13/06/2024

Afgelopen zaterdag stond het het Grand Gala du Pee op het programma. In een gezellig vol Café de Salamander, voor de gelegenheid omgedoopt tot Gènige Gokhal, streden maar liefst 19 deelnemers om de prijzen.

Na een spetterende opening door de Vrije Tijdrekkers, de winnaars van de vorige editie, met hun nummer “Wè mot ik aon meej carnaval?”, trakteerde Stichting de Peeënstekers het publiek op het nummer “6 kere 11.” Daarmee debuteerde onze eigen Raad van Elf met Prins Andreo LX en zijn Adjudant Han als leadzangers op het podium. Overigens deden zij wel mee voor spek en bonen, maar de stemming zat er meteen goed in en de eerste polonaise was een feit!

In de wedstrijdklasse gingen 9 deelnemers voor de felbegeerde notenbalk. Even veel deelnemers als in de leutklasse, beter bekend als ’t Blèr du Pee.

De deelnemers in de Leutklasse waren:

 • CV De Begoajers met “We blère” begeleid door Blaaskapel Wow
 • CV Café Panis met “Hey Peeënrijk”
 • CV BV Onder Ons met “Carnaval in Dongen”
 • Pedro Akkermans met “Ik heb er un nuske vur”
 • Vereniging der Veteranen met “De fobneus”
 • De Veterinnen met “Oôs Schône Peeënrijk”
 • The Foam chickz met “Pee Kommee”
 • Aanders as aanders met “Tis geen hij maar een zij”
 • De Blauwe Brasem met “Beet!”

Nadat deze deelnemers hun zangkunsten hadden laten horen op een bekende melodie van minimaal 11 jaar oud, was het de beurt aan de deelnemers in de wedstrijdklasse. Zij trokken alles uit de kast en zongen een nummer met zelfgeschreven muziek én tekst. De deelnemers in deze klasse waren:

 • Hofkapel de Peeënstampers & Fans met “De Hofkapel” begeleid door Hofkapel de Peeënstampers
 • De Vrije Tijdrekkers met “Vuulde die kriebels al?” Begeleid door De Vrije Tijdrekkers
 • CV Present met “Mun gruun oranje peejevlag”, begeleid door de Tostiband
 • CV de Dwoallichjes met “Fiste”, begeleid door de Tostiband
 • ‘t Aauw Loof met “66 jaore, fiste meej mekaore”, begeleid door de Tostiband
 • Cv Astmarkwatis met “Peeënvlag”, begeleid door de Tostiband
 • CV bv Onder Ons met “Hee, hoe is ’t?”
 • Pee.Ee.eM met “Un pilske toe”

De vakjury, bestaande uit Ivonne Bijsterbosch, Alain Leeggangers, Moniek van Dongen, Stefan van Leijsen en Marianne Pijnenburg onder de bezielende leiding van Ton Dirkse, beraadde zich na deze fantastische optredens over de 5 deelnemers die hun nummer nogmaals mochten vertolken.

Deze tijd kon mooi gebruikt worden om de Peeënploeg van het jaar bekend te maken. Normaal gebeurt dit op d’n ellufde van de ellufde, maar door het bomvolle programma dit jaar tijdens het PeeënFestival werd dit verzet naar het GGDP.

Met onderstaande woorden van Prins Andreo LX werd deze ploeg bekend gemaakt:

“Ze bestaon nog nie zo lang als de leste Peeënploeg, mar zo vuult dat nie. Deze ploeg is van begin af aon een hele actieve ploeg. Ze zèn veelvuldig actief meej veurevenementen en meej de carnaval. Bij ut GGDP konde ze vandaog hore. Ze staon ok al een aontal keer op de PeeCeeDee. Ze doen al jaoren meej met de Straotparade en ook daor gooien ze regelmaotig hoge oge. Ook meej d’n optocht zèn ze van de partij en zèn er top 3 noteringen en Publieksprijzen te noteren. Nog nie zo heel lang geleden vierden ze hun 11-jaorig bestaon, dus mogen ze zich Prinselijke CV noemen. Als ik zeg; bij d’n optocht creaties meej plastic bekertjes, zilveren en gouden creaties en liedjes als Meej jou, Ode aon de Pee en ’t nationale Peeënstaamp lied, dan wit deze gouwe ploeg wel dat ze in dees jubileumjaor een hele bijzondere titel krijgen en deze titel hebben zullie dan ook dik verdiend. Beste Peeën en Peeërinnen de Peeënploeg van komend carnavalsseizoen is: Prinselijke CV De Begaojers!”

Aan de reactie van Pr. CV De Begaojers was duidelijk te zien dat ze deze even niet aan hadden zien komen. Dolblij en verrast, betraden zij het podium om de felbegeerde Peeënploeg spiegel in ontvangst te nemen.

Hierna werden ook de winnaars van ’t Blèr du Pee onthuld. Met tromgeroffel van Hofkapel de Peeënstampers werd bekendgemaakt dat De Veterinnen met hun nummer “Oôs Schône Peeënrijk” voor het tweede jaar op rij deze prijs in de wacht sleepten.

De presentatoren van deze avond, Bas van Disseldorp en Jelger Elzinga, hadden de eer om de 5 beste nummers, volgens de vakjury, bekend te maken. CV BV Onder ons, De Vrije Tijdrekkers, Pr. CV Astmarkwatsis, Pee.Pee.Ee.eM en ’t Aauw Loof mochten hun nummer nog een keer laten horen. Het publiek kon via een QR-code stemmen voor de Publieksprijs en de deelnemers zelf hebben digitaal hun top 3 door gegeven. Uit deze gezamenlijke gegevens is de publieksprijs tot stand gekomen. Er werd massaal gestemd en iets na middernacht maakte Prins Andreo LX bekend dat de Publieksprijs werd gewonnen door Pr. CV Astmarkwatsis.

Vervolgens bouwde de spanning op voor de bekendmaking van de top 3 van de vakjury. Een mooie derde plaats was voor Pee.Pee.Ee.eM. CV BV Onder Ons pakte de tweede plek en de eerste prijs was voor Pr. CV Astmarkwatsis. Daarmee veroverden zij met hun nummer “Peeënvlag” dus zowel de publieksprijs als de notenbalk. De verrassing en vreugde was groot! Met hun ode aan de mooie Peeënvlag die sinds 1995 op initiatief van Prins KV KarnaValk en CV JevanHet, de straten in ’t Peeënrijk groen en oranje kleurt, pakten zij voor het eerst in hun bestaan de eerste prijs in de wedstrijdklasse.

Heb je het gemist of kun je, net als wij, ook geen genoeg krijgen van het winnende nummer of de nummers van de andere vier finalisten? Even geduld nog, want binnenkort zijn deze te beluisteren via www.ggdp.nl. Zodra hier meer over bekend is, lezen jullie dit op onze website www.peeenstekers.nl.

Wij bedanken alle deelnemers en publiek, Café de Salamander en Café – Zalencentrum de Viersprong, AVL Productions, De Deurboys en girls, Bas van Disseldorp en Jelger Elzinga, Commissie GGDP, de vakjuryleden en alle sponsors van Stichting De Peeënstekers voor deze zeer geslaagde, gezellige en muzikale avond.

Stichting 'de Peeenstekers'

Motto 66e Carnavalsjaar

Motto Carnaval

Steun het Peeenrijk

Word sponsor ›
© 2024 Peeënstekers Pee icon