Beste Peeje en Peejerinne,

Normaol gesprôke zou ik dees stukske aon jullie hebbe veurgedraoge op dun elluf-elluf-viering in de Cammeleur. Un aovond waor we knallend ut carnavalsseizoen hadde wille aftrappe. Mar dees jaor is alles aanders dan aanders. We kanne de carnaval nie meej mekaore viere, mar onlaain of in un verrèkt klèn gezelschap. Wij as Stichting “de Peeënstekers” gaon dees jaor ôôs best doen om dur iets gèfs van te maoke, ondaanks dieje verrèkte Corona. Ut irste veurbild hedde aafgelope zaoterdaag kanne zien via Joetjoep of één van ôônze aandere digitaole kanaole. In un speciaole edisie van ‘Peeënrijk draoit deur!’ hedde kanne zien dè Adjudaant Han en ik deur nog un jaortje aon vast plakke.

Ut zal gin jaor worre waor we meej alle Peeje en Peejerinne, Peekes en Peejerinnekes veurop in de polonaise gaon lope. Mar we zalle wel veur ut vierde jaor veurop gaon in de (digitaole) leut. De insteek is dè we gaon kèke wè we wel moge doen en kanne doen. Zodè alle Peeje en Peejerinne zo gezond as mogeluk blève, mar ôk om de carnavalsviering in ôôs schôn en onvolpreze Peeënrijk levend te houwe. Mar wij kanne dè nie allenig. Wij wete dè alle Peeje en Peejerinne dur alles aon doen om op één of aandere manier ut carnavalsgevuul aon te blève wakkere. Veurig jaor hadde we un eerbetoon aon alle boere van ut Peeënrijk, mar dees jaor is umdèrrom un eerbetoon aon elke Pee en Peejerin die ut carnaval in ôôs Peeënrijk un wèrrum hart toedraogt. Wij ere gullie allemaol meej dees motto. Ut motto veur ut 63ste carnavalsseizoen in ôôs schôn en onvolpreze Peeënrijk wordt:

WE DOEN WÈ WE KANNE!

Un driemaol Pee-loof meej dun duim aon ut nuske! Naomus ôôs kersvers bestuurslid, geweldige raodsleeje, onverwoestbaore hofdaomes en mun trouwe adjudaant,

Prins Andreo LX

frank

Op 14 november 2020 start Stichting “De Peeënstekers” het carnavalsseizoen 2020-2021, echter héél anders dan anders. Dit in navolging van het afgelopen carnavalsseizoen wat door de elementen der natuur danig werd verstoord en diverse optochten en evenementen moesten worden afgeblazen. Nu de “corona” pandemie roet in onze feestvreugde strooit zoeken wij natuurlijk naar alternatieven. Wat doe je als er géén publiek naar de 11-11-viering mag komen vanwege de Coronamaatregelen? Dan komt “Stichting de Peeënstekers” met de 11-11-viering wel naar de mensen thuis!

In de landelijke en lokale media werd het de afgelopen maanden steeds meer duidelijk: Carnaval zal in het seizoen 2020 – 2021 op een héél andere manier gevierd gaan worden dan wat we gewend zijn. Zo ook in “ôôs schôn en onvolpreze Peeënrijk”. Stichting “de Peeënstekers” wil het carnavalsseizoen 2020-2021 niet zomaar voorbij laten gaan. Dit zou wel heel gemakkelijk zijn. Er werd al een oproep gedaan aan de Dongense Peeën en Peeërinnen om het ons welbekende Peeënlied “Corona-proof” op te nemen en in te zenden zodat we toch nog met z’n allen kunnen zingen.

Daar komt deze week de aankondiging bij van een wel héél speciale editie van de 11-11-viering: “Peeënrijk draait door!”. Wilbert den Boer zal als onze “eigen” Peeënrijkse “Mathijs van Nieuwkerk” de presentatie voor zijn rekening nemen. Wilbert ontvangt in zijn talkshow diverse gasten en wordt natuurlijk de hele hofhouding van het Peeënrijk voor het seizoen 2020-2021 bekend gemaakt. Wie wordt er Prins van ’t Peeënrijk? Wie wordt zijn Adjudant? Zijn er verder nog wisselingen in de hofhouding? Tja, hoe kom je daar achter dit jaar?

Stichting “De Peeënstekers” nodigt daarom alle Peeën en Peeërinnen uit om op zaterdag 14 november, klokslag 20:00 uur via de link: https://youtube.com/watch?v=sdhyPMykBqk af te stemmen op “Peeënrijk draait door!”. Zorg dat je er bij bent!

 

In het persbericht van augustus heeft stichting ‘de Peeënstekers’ gecommuniceerd dat carnaval 2021 er anders dan normaal uit gaat zien. Graag willen we op basis van de huidige maatregelen een update geven over het komend seizoen.

In de afgelopen periode hebben we de mogelijkheden onderzocht om de carnavalsevenementen in het Peeënrijk te kunnen organiseren, echter blijkt dit, na het overwegen van diverse alternatieven, met de huidige coronamaatregelen niet mogelijk te zijn. Stichting ‘de Peeënstekers’ heeft daarom besloten alle voorevenementen en evenementen tijdens carnaval, waaronder de optochten, dit jaar niet te organiseren.

De komende maanden gaan we alternatieven uitwerken, die binnen de richtlijnen van het RIVM, op een veilige manier kunnen worden georganiseerd. Zo bekijken we bijvoorbeeld de mogelijkheden voor een live-uitzending tijdens de carnavalsdagen om het carnavalsgevoel in het Peeënrijk ook in deze moeilijke coronaperiode levend te houden.

Daarnaast organiseren we zoals eerder vermeld een alternatieve Elf-Elf viering. Deze zal zoals eerder gecommuniceerd, digitaal worden georganiseerd en te zien zijn op zaterdag 14 november om 20:00 uur, zodat alle peeën en peeërinnen deze vanuit huis kunnen bekijken. 

Een onmisbaar onderdeel hiervan is het samen zingen van het Peeënlied. Echter kunnen we vanwege de huidige coronamaatregelen niet samen het lied ten gehore brengen zoals we gewend zijn, maar de Elf-elf viering kan natuurlijk niet zonder Peeënlied voorbijgaan. Daarom willen we graag een compilatie maken van verschillende carnavalsvierders die, binnen de huidige maatregelen van het RIVM, het lied meezingen. Meer informatie hierover volgt snel op www.peeenstekers.nl.

De beslissingen die we hebben moeten nemen, waren moeilijk, maar bij ons staat de gezondheid en veiligheid van alle Peeën en Peeërinnen voorop. Wij hopen dat we carnaval 2022 weer kunnen organiseren zoals we dat gewend waren.

Op woensdagmiddag 17 juni bereikte ons het zeer verdrietige bericht dat Prins Andreo XXXIV, Walter de Bruijne op 60-jarige leeftijd is overleden. Walter heeft zich zeer lang en zeer intensief ingezet voor het Peeënrijkse carnaval en in het bijzonder voor Stichting ‘de Peeënstekers’. Walter werd lid van de raad van 11 op de 11-11-viering van 1987, was daarna maar liefst 11 jaar lang Prins van ’t Peeënrijk en eindigde zijn indrukwekkende stichtingscarrière in 2005 als bestuurslid. In 2002, bij zijn afscheid als Prins, heeft hij samen met zijn adjudant Henk Tuijtelaars een gemeentelijke oorkonde mogen ontvangen van toenmalig burgemeester Hans van Brummen. Daarnaast is hij in 2002 benoemd tot Groot-Officier in de orde van de zilveren pee, de hoogste onderscheiding die het Peeënrijkse carnaval kent. Hij kreeg daarbij de bijnaam ‘dun wervelwind’.

Walter stond bekend om zijn creativiteit, zowel in woord als beeld. Als Prins bereidde hij al zijn teksten minutieus voor, verdiepte zich in alle personen en verenigingen waarvoor hij een woordje moest doen. Dat maakte hem als Prins zeer geliefd bij ontelbaar veel Peeën en Peeërinnen. Een hele generatie lang is opgegroeid met hem als Prins van ’t Peeënrijk. In zijn regeringsperiode zijn tal van evenementen en initiatieven ontstaan zoals het Groot Peeënlands Gala Concert (tegenwoordig ut Grote Veurspel), de jaarlijkse benoeming van de Peeënploeg van het jaar en de Lampkesoptocht die werd gereden ter ere van het 44-jarig bestaan van ’t Peeënrijk en nog steeds elke dinsdag met carnaval door de straten van ’t Peeënrijk trekt. Het carnaval leefde enorm in Dongen en hij was daar een onmisbare aanjager van.

Walter was echter ook zeer creatief in beeld. Zo heeft hij verschillende logo’s ontworpen die wij nog steeds gebruiken: het logo van de Peeënploeg, die van de Kinderkommissie en die van de Straotparade. Ook de schildjes tijdens zijn periode als Prins kwamen van zijn eigen hand. En wat te denken van de prachtige creaties die te zien waren tijdens de 11-11-vieringen wanneer hij zich als Prins presenteerde.

Ook na zijn periode als lid van Stichting ‘de Peeënstekers’ bleef Walter actief betrokken bij de carnavalsviering in ’t Peeënrijk. Hij was lid van Prinselijke CV de Bøxskusz en zijn eigen opgerichte vereniging ZEPCS Kring van Elluf BUC. Daarnaast was hij medeoprichter van Stichting PeeCeeDee, waarbij we zeker zijn verdiensten willen vernoemen voor de website www.ggdp.nl, waar dankzij Walter alle prijswinnende liedjes met hun teksten op staan.

Wij verliezen met Walter een carnavalsmens in hart en nieren die ongelooflijk veel betekend heeft voor onze carnavalsstichting en het carnaval in ’t Peeënrijk. Wij wensen zijn kinderen, familie en andere nabestaanden heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Walter, bedankt!

Meej dun duim aon ut neuske, Stichting de Peeënstekers

2002 onthulling beeldengroep

Motto 63e Carnavalsjaar

Pinneke 2021

Sponsors


ad 2stage AVEad Donckhuys