Optochten Peeënrijk Carnaval 2024

Roland Snoeren
Stichting de Peeënstekers

13/06/2024

Nog even en dan is het weer zover: Carnaval in ons schôn en onvolprezen Peeënrijk! Daar horen natuurlijk ook 3 geweldige optochten bij. Tijdens de kijkdag op zondag 14 januari 2024 kunt u alvast een glimp opvangen van een aantal prachtige creaties die we in februari door de straten zien trekken. Ook wordt er door de groepen en individuelen al hard gewerkt om ’t Peeënrijk te voorzien van een mooie bonte stoet!

Inschrijven
Inschrijven voor de optochten kunt u voortaan doen op onze website: Inschrijfformulier.

De inschrijving voor zowel de Grote Optocht als Kinderoptocht sluit op zondag 4 februari 2024. Daarna gaat de commissie optochten aan de slag met het leggen van de nummers. De nummers zijn op carnavalszaterdag (10 februari 2024) tussen 11:00-12:00 uur op te halen bij onze residentie Eetcafé Janssen & Janssen.

Carnavaleske Intocht
De carnavaleske intocht is op zaterdag 10 februari 2024. Om 14:00 uur wordt bij het gemeentehuis de Peeënvlag gehesen en vindt de onthulling van Manneke Pee plaats onder het luid gezang van het Peeënlied. Daarna gaat de stoet voor de kranslegging naar de beeldengroep bij “De Gènige Gokhal” (de Cammeleur). Aansluitend vindt tijdens de buitengewone raodsvergaodering, in besloten Carnavals sfeer, de sleuteloverdracht plaats.

Grote Optocht
Zondag 11 februari 2024 is de dag van de Grote Optocht. Wagens, groepen en individuelen trekken aan het publiek voorbij en laten hun prachtige creaties zien. Het wordt voor zowel de deelnemers als voor het publiek weer geweldig genieten! Deelname aan de optocht staat open voor alle inwoners van Dongen.

De optocht start om 13:30 uur bij de rotonde van de Deken Batenburgstraat en gaat vervolgens via de St. Josephstraat, Hoge Ham, Gasthuisstraat, Kardinaal van Rossumstraat, Tramstraat naar het Wilhelminaplein. Prins Andreo LX en zijn gevolg nemen defilé af bij de start op de rotonde van de Deken Batenburgstraat en sluiten vervolgens achter de optocht aan met de Prinsenwagen. Na de optocht vindt de prijsuitreiking plaats in “De Geinige Gokhal” (de Cammeleur).

Publieksprijs
De jurering van de publieksprijs wijzigt dit jaar! Dit gaat niet meer via SMS of waorisdunoptocht.nu, maar om alles eerlijk te laten verlopen gaan we hiervoor ouderwets terug naar papier!

De juryleden die verdeeld staan over de route hebben dit formulier bij zich en delen dit samen met een potlood uit. De inname gebeurt rondom de prinsenwagen die als laatste voorbij komt.
Wil je jouw stem uitbrengen en heb je geen formulier ontvangen? Vraag deze dan op bij 1 van onze juryleden.

Kinderoptocht
Na de Waogentjeskèkmèrrege, start maandag 12 februari 2024 de Kinderoptocht om 13:30 uur vanaf het Wilhelminaplein. De kinderen, onze toekomst voor de Grote Optocht, tonen hun zelf gemaakte creaties en kunsten aan het publiek. Ook dit belooft weer een prachtige en bont gekleurde stoet door het centrum van ons Peeënrijk te worden. Maak jij iets leuks voor de optocht op school, dan mag je daarmee natuurlijk ook meedoen aan de kinderoptocht. Deelname is mogelijk voor alle kinderen uit Dongen t/m 12 jaar.

De route trekt vanaf het Wilhelminaplein, via de Tramstraat, Kardinaal van Rossumstraat, Gasthuisstraat, Hoge Ham en de Dr. Willem Dreeslaan terug naar het Wilhelminaplein. Na afloop van de Kinderoptocht maakt Prins Dreke de 49e samen met zijn Prinses Neeltje en Jeugd Adjudant Jens alle prijswinnaars bekend in de “De Gènige Gokhal” (de Cammeleur).

Lampkusoptocht
Dinsdagavond is het weer volop spektakel in het Peeënrijk tijdens de Lampkusoptocht. De straatverlichting wordt gedoofd en de deelnemers aan de optochten voegen met verlichting een extra dimensie toe aan hun prachtige creaties. Ook dit jaar trekt er weer een prachtig verlichtte stoet voorbij aan het massaal toegestroomde publiek uit ons Peeënrijk en ver daarbuiten.
De lampkesoptocht start dinsdag 13 februari 2023 om 20:00 uur in de St. Josephstraat ter hoogte van de torenspits en trekt door de Hoge Ham, Gasthuisstraat, Kardinaal van Rossumsstraat, Tramstraat naar het Wilhelminaplein. Er is parkeergelegenheid op de parkeerplaatsen van de Jumbo en voetbalvereniging Dongen aan de Mgr. Schaepmanlaan of bij Mijzo De Volckaert aan het Dongepark 1.

Woont of werkt u langs de route van de Lampkusoptocht? Wilt u dan uw verlichting op dinsdagavond doven. Daarmee wordt de Lampkusoptocht een nog groter spektakel! Na dit verlichte spektakel nodigen wij iedereen uit voor de verbranding van Manneke Pee op het Wilhelminaplein.

Waorisdunoptocht
Ook dit jaar maakt Dongen Media het weer mogelijk om de Grote, Kinder- en de Lampkusoptocht te volgen via www.waorisdunoptocht.nu. Via deze site kunt u precies zien waar de eerste wagen van optocht is zodat u weet hoe laat van huis te vertrekken. Wilt u niets van de optochten missen, neem dan een kijkje op www.waorisdunoptocht.nu

Parkeren
Binnenkort ontvangen de bewoners langs de route de parkeerbrieven. Graag het verzoek om uw voertuig(en) tijdens de optochten niet te parkeren langs de route en opstelplaatsen.

De commissie optochten wenst iedereen veel bouwplezier en leut toe!

Stichting 'de Peeenstekers'

Motto 66e Carnavalsjaar

Motto Carnaval

Steun het Peeenrijk

Word sponsor ›
© 2024 Peeënstekers Pee icon