Peeënrijk viert 66-jarig jubileum groots met PeeënFestival!

Roland Snoeren
Stichting de Peeënstekers

20/07/2024

De 11e van de 11e is altijd een dag van feest en traditie voor carnavalsliefhebbers, maar dit jaar was de feestvreugde in Dongen nog groter. Stichting De Peeënstekers vierde namelijk hun 66-jarig jubileum met het indrukwekkende PeeënFestival.

Om 10 uur ’s ochtends, na maanden van zorgvuldige voorbereiding, ging het PeeënFestival eindelijk van start. Het park was prachtig versierd door een grote groep vrijwilligers. Het stichtingszegel pronkte weer als vanouds en hing als blikvanger tussen de twee grote podia. Het park vulde zich snel met bezoekers in carnavaleske outfits.Tot opluchting van velen werd het festival gezegend met een stralend blauwe lucht en een warm herfstzonnetje, wat de feeststemming alleen maar verhoogde.

De festiviteiten begonnen met het afscheid nemen van de huidige prins, adjudant en de volledige hofhouding, gevolgd door een korte interimperiode. Om 11.11 uur werden de bezoekers getrakteerd op een spectaculaire act waarbij een lange draak door het publiek kronkelde. Hier zat de huidige hofhouding in verscholen. Middels een aantal illusies vonden er verschillende wisselingen plaats en werd de nieuwe hofhouding gepresenteerd.

Voor het zevende jaar op rij werd Frank Snijders gekroond tot prins van het Peeënrijk (Prins Andreo LX), bijgestaan door zijn adjudant Han den Boer. Nieuwe gezichten in de raad van elf dit jaar zijn Eugène de Hoogh, Tim Hoevenaars, Luuk Verkooijen, Angie Smolders en Stephanie Commeren. De functie van Kanselier wordt dit jaar ingevuld door Dennis van der Wee. Met een lach en een traan namen we afscheid van enkele leden van de hofhouding: René Broeders, Renate Snijders-Borstlap, Kris Geerts, Antoon Jansen, Ton Verhoeven en hofdame Mieke van Leeuwen-Jansen. Enorm dank voor jullie inzet de afgelopen jaren.

Het motto van het jubileumjaar, ‘We hebbe dur un nuske veur’, was al bekend, maar de presentatie van het zegel verliep op een typisch stuntelige carnavalsmanier, wat zorgde voor de nodige hilariteit. Daaropvolgend werd het jubileumattribuut gepresenteerd door penningmeester Roland Snoeren: het PeeënKwartet. Dit kwartet, doordrenkt met verwijzingen naar de rijke PeeHistorie, werd met trots ontvangen door Prins Andreo LX als symbool van 66 jaar carnavalsviering in het Peeënrijk.

Het dagprogramma bracht een reeks optredens van artiesten en bands, variërend van blaaskapellen tot blues en songfestivalnummers. Hoogtepunten waren onder andere optredens van Mork en de Jaankers, De Klinkers, De Sjonnies en De Loswalklinkers. Blaaskapellen zoals WOW, Blaospiepel en De Uitslaopers brachten de sfeer naar ongekende hoogten.

De dag bereikte zijn hoogtepunt met de grandioze slotact “meej zun alle”, verzorgd door feestband BAM! In het publiek werd door de verschillende carnavalsverenigingen gezwaaid met vlaggen tijdens dit kippenvelmoment.

Rond 21.00 uur liep het park leeg, maar de festiviteiten werden voortgezet in menig kroeg, waar de carnavalsvreugde nog lang doorklonk. Het PeeënFestival 2023 was niet alleen een viering van 66 jaar traditie, maar ook een bruisend feest dat de verbindende kracht van carnaval onderstreepte. Stichting De Peeënstekers kijkt nu al uit naar een nieuw carnavalsseizoen, gevoed door de energie en het enthousiasme van dit gedenkwaardige jubileumfeest.

Foto’s van dit evenement zijn te vinden op onze website: Foto’s PeeënFestival.

Stichting 'de Peeenstekers'

Motto 66e Carnavalsjaar

Motto Carnaval

Steun het Peeenrijk

Word sponsor ›
© 2024 Peeënstekers Pee icon